Vårda din lägenhet

2017-11-28

Som hyresgäst är du skyldig att hålla din lägenhet i gott skick. Ett visst slitage är naturligt, men generellt sett tjänar du på att vårda din lägenhet väl. Då slipper du betala för att återställa lägenheten den dag du flyttar.

Vill du tapetsera, måla eller dylikt på egen bekostnad, kom ihåg att kontakta din förvaltare först för godkännande av åtgärden. Alla egna arbeten ska vara fackmannamässigt utförda, annars kan du komma att bli ersättningsskyldig.

Längre ned på denna sida kan du hitta information om följande;

 • Vatten och avlopp
 • Värme och ventilation
 • Kyl- och frysskåp
 • Skötsel av bostaden
 • Skadedjur
Säkerhetsdörr

Knivstabostäder har påbörjat ett arbete med att utföra bl.a. byte av lägenhetsdörrar. Bytet kommer att ske under hösten i hela Knivstabostäders bestånd.

De nya dörrarna är utrustade med en del nya funktiner som du kan läsa mer om i användarguiden för din nya säkerhetsdörr.

Vatten och avlopp

Om du får stopp i avloppet kan du först försöka ta bort det som sitter i vägen. Går det inte ska du kontakta Knivstabostäder och göra en felanmälan så fort som möjligt. Använd aldrig kemiska preparat, exempelvis lut, för att rengöra avloppet.

Rensa avlopp

Mindre stopp i avloppen går enkelt att åtgärda själv. Använd en avloppsrensare med sugkåpa av gummi. Den finns att köpa i vanliga varuhus. För att göra rensningen mer effektiv kan du öka trycket genom att hålla för hålet som är tänkt som översvämningsskydd.

Rensa vattenlås i tvättställ

På avloppsröret under tvättstället finns ett vattenlås som hindrar dålig lukt från att komma upp från avloppet. Vattenlåset måste rensas ibland, vilket du enkelt kan gör själv:

Rengör golvbrunn

I badrummet finns en golvbrunn som bör rengöras med jämna mellanrum, för att undvika stopp i avloppet och dålig lukt.

Rengör golvbrunnen på följande sätt:

 1. Lyft av gallret som räcker golvbrunnen. Ibland sitter gallret fast med två skruvar som måste skruvas bort.
 2. Ta bort hårrester och annat som fastnat i brunnen. Om det behövs kan du försiktigt peta loss sådant som fastnat i avloppsröret med en rensspiral eller ståltråd.
 3. Spola brunnen med handduschen och torka av - sätt fast gallret igen.
Undvik stopp i avloppen
 • Släng kaffesump och teblad i soporna – inte i vasken!
 • Släng bomullstops, bindor och pappershanddukar i papperskorgen – inte i toaletten!
 • Tag bort hår och annat som fastnat i bottenventilen i badkaret, handfatet och diskhon.

Värme och ventilation

Värme och ventilation

Uppvärmningen i Knivstabostäders hus består av ett vattenburet värmesystem. Inomhustemperaturen regleras centralt och värmen styrs automatiskt av utomhustemperaturen. Elementen är därför olika varma beroende på hur varmt eller kallt det är utomhus. Eftersom din hand är 35 grader varm kan elementen kännas kalla även om de avger värme.

Knivstabostäders målsättning är att temperaturen i lägenheterna ska ligga på cirka 20 grader. Vi jobbar aktivt för att justera värmesystemet så att vi kan tillhandahålla en konstant temperatur kring 20 grader. Om du upplever att det är kallt i din lägenhet kan du göra en serviceanmälan till Knivstabostäders felanmälan. Mät gärna själv temperaturen innan du gör en anmälan. Temperaturen ska mätas en meter från golvet mitt i rummet.

Ventilation

Det mest effektiva sättet att få bort förorenad luft och fukt i lägenheten är att vädra. Gör detta snabbt och effektivt genom tvärdrag i fem minuter. Vid snabb vädring byts enbart luften ut och lägenheten hinner inte kylas ner. Om du vill vädra ut matos, öppna inte köksfönstret eftersom luften i köket då bildar övertryck som driver oset vidare ut i resten av lägenheten. Öppna i stället fönstret i ett rum intill och håll köksdörren stängd. Matoset sugs då effektivt ut genom spisfläkt och övriga köksventiler. Vädra aldrig ur lägenheten genom att öppna dörren till trapphuset. 

Ventilationen fungerar bäst om ventilerna i lägenheten är rena. Försök att göra rent dem två till tre gånger om året. Låt ventilen sitta och använd en fuktig trasa till att rensa första biten av kanalen och runt ventilen. Täpp aldrig till ventiler eller ändra inställning på mittentallriken. 

Spiskåpan bör rengöras en gång i månaden om du lagar mat varje dag. Hela filtret kan diskas i maskin. Annars kan ni krama ur filterduken som sitter inuti filtret i varmt vatten med diskmedel. Du kan själva byta lampa i spiskåpan om du fäller ner skärmen och skruvar loss lampglaset.

Drag i lägenheten

Drag uppstår då en dörr eller ett fönster står på glänt eller då dörrar och fönster behöver tätas. Observera att det ska komma in en viss andel luft genom fönstren så att det inte blir helt tätt. Kallras från fönster och drag i lägenheten är ett vanligt problem som är svårt att komma tillrätta med. Försök att möblera så att du inte sitter i närheten av fönster, balkong eller ytterdörr.

Tecken på att ventilationen inte fungerar
 • Det luktar instängt
 • Det bildas ofta kondens på fönsterglaset
Åtgärder
 • Vädra oftare
 • Öppna tilluftsventilerna
 • Rengör tilluftsventilerna och eventuella filter i ventiler och fläktar, till exempel spiskåpan
 • Försök hitta luktkällan och eliminera den 

Kyl- och frysskåp

Vilken temperatur är normal? Kylskåp ska ja en temperatur på 4-8°C. Då temperaturen minskar med en grad ökar elförbrukningen med ca 10 procent. Svalen ska vara något varmare och ha en temperatur på 8-12ºC. I frysen ska vara cirka -18 till -20ºC.

Tips för bättre energibesparning;
 • Tina frysta varor i kylskåpet i stället för i mikrovågsugn eller i varmvatten. Kylan kommer kylskåpet tillgodo och drar därmed mindre energi. 
 • Låt maten svalna innan kylförvaring. Om du ställer in varm mat i kylskåpet värmer den upp den mat som redan är kyld eller fryst.
 • Förpacka frysvaror tätt. Det gör att de håller längre och att det krävs mindre energi att hålla maten fryst.
 • Ett tomt kyl- eller frysskåp drar mer energi än ett välfyllt.
 • Ha inte dörren öppen längre än nödvändigt.
 • Frosta av kyl- och frysskåp regelbundet.
 • Dammsug rören bakom och/eller under kyl- och frysskåpet. Genom att dammsuga dessa rör minskas energiförbrukningen. Ibland kan en sådan åtgärd räcka för att få ett kyl- och frysskåp som är för varmt att fungera bra igen.
Avfrostning

Isen som bildas i kyl- och frysskåp gör att det går åt mer energi att hålla skåpen kalla. Därför bör du frosta av frysskåp regelbundet. Samma sak gäller för kylskåp som inte är självavfrostande.

Så här frostar du av;
 • Töm kyl- och frysskåp på samtliga varor.
 • Stäng av elektriciteten med knappen som finns inne i kyl- och frysskåp. Titta i bruksanvisningen om du är 
 • osäker.
 • Lämna dörren öppen och låt sedan isen tina av sig själv. Hacka eller bryt inte bort isen.
 • Lägg ut en handduk och ställ en bunke nära intill kyl- och frysskåp så att inte vattnet rinner ut på golvet. 

Skötsel av bostaden

Här följer råd och tips för hur du lättast sköter om din bostad.

Kök

Fett i filter och spiskåpor ökar brandrisken. Filtret i spiskåpan bör rengöras en gång i månaden. Hela filtret kan diskas i maskin. Det går också att krama ur filterduken som sitter inuti filtret i varmt vatten med diskmedel. Torka av spishällen efter varje gång du lagat mat så att inte fett och spill bränns fast. Rengör ugnen genom att stryka ut såpa och sätta ugnsvärmen på drygt 100 grader. När såpan börjar bubbla stänger du av och låter ugnen svalna. Torka sedan ur med rikligt med vatten. Torka torrt.

Om du är bortrest länge, be den som ser till din lägenhet att spola vatten i diskhon, handfat och wc-stol då och då. På så sätt slipper du dålig lukt på grund av att vattnet i vattenlåset avdunstar.

Golv

De flesta golvytor inklusive parkett rengörs lättast genom våttorkning. Observera att Linoleumgolv skadas av mycket och hett vatten. Använd sparsamt med rengöringsmedel. Skydda golvet från repor genom att sätta skydd, t.ex. filttassar, under tunga möbler som du ska flytta. Mer utförliga råd från Golvbranschens Riksorganisation hittar du här.

Balkonger

Balkongen tillhör lägenheten och är hyresgästens ansvar. Det är inte tillåtet att montera parabol, antenn eller annan utrustning på fastighetens tak, skorsten, fasad eller fönster. Parabol eller antenn får inte heller placeras så att den sticker ut utanför fasaden. Observera att det är förbjudet att borra i fasaden. Blomlådor och vädringsräcken får endast sitta på insidan av balkongräcket. Det är förbjudet att skaka och piska mattor och sängkläder från balkongen. Det är heller inte tillåtet att grilla på balkongen på grund av os och brandrisk. Tänk på att även rökning på balkongen kan störa grannar.

Under vintern är det särskilt viktigt hålla balkongen ren och snygg. Se till att inte förvara mattor eller dylikt på balkongen, dessa kan frysa och skapa sprickor i betongen. Det är bra om du själv kan minska mängden snö på balkongen. Om du skottar snö från balkongen se till att det inte hamnar på någon annans balkong eller på förbipasserande på marken. Ha gärna någon som står vakt nedanför.

Väggar

Målade ytor och plastdetaljer rengörs med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel. Tapeter med plastskikt av vinyl torkas med fuktig trasa. Övriga tapettyper dammtorkas. 

Tak

Tak kan vara svåra att rengöra. Ett jämnt smutsat tak kan ofta se bättre ut än ett flammigt tak efter en misslyckad tvätt. Rådgör alltid med Knivstabostäder innan du gör en taktvätt. Tänk på att om stickkontakterna till dina taklampor inte passar i lamputtagen måste stickkontakterna bytas.

Säkringar

Kontrollera alltid säkringarna om en lampa eller el-apparat slutat fungera. Är en säkring trasig byter du den enkelt. Stäng först av den apparat/lampa som kan vara felaktig och dra om möjligt ur kontakten. Sätt i rätt typ av säkring. Ha alltid extra säkringar hemma 

Skadedjur

Om ni upptäcker skadedjur i er lägenhet så ber vi er att ringa till Anticimex på telefonnummer 018-490 39 00.

Ange vårt försäkringsbolag, IF Skadeförsäkring AB

Knivstabostäder har avtal med Anticimex.