Renovera på egen hand

2017-01-19

Du får i vissa fall göra om i din lägenhet

Om du själv vill renovera lägenheten måste hyresvärden först godkänna detta. Om du vill måla eller tapetsera ska det göras fackmannamässigt och förändringen får inte var för extrem. Prata med hyresvärden om du är osäker. Materialet står du i så fall själv för. Du får lov att i viss utsträckning borra hål i väggar och tak för att sätta upp saker. Men kontrollera gärna i förväg med hyresvärden eftersom du kan bli ersättningsskyldig om det görs på ett felaktigt sätt eller om det blir alltför många hål. I badrummet får du inte borra hål utan hyresvärdens godkännande.

Väggarna i din lägenhet kan vara av olika material. Målade ytor ska vara målade och väggar med tapet ska vara tapetserade. När du flyttar måste du annars återställa dessa ytor. Ta för vana att alltid rådgöra med Knivstabostäder innan du sätter igång en renovering. Beroende på vad du ska sätta upp och var, bör rätt typ av hjälpmedel användas. I handeln finns olika typer av krokar och skruvar som är speciellt anpassade till olika väggmaterial. Skador på tapeten undviks genom att skära ett snitt i tapeten där hålet ska göras, om hålet senare ska döljas viks tapen smidigt tillbaka. Gör aldrig hål i kakelplattor själv. Kaklet kan lätt spricka och fukt kan vandra in bakom. Rådgör med Knivstabostäder eller använd självhäftande krokar. När du skaffar nya elapparater, framför allt utomlands, är det viktigt att se till att de är godkända för vårt svenska elsystem. I våtrum och kök måste apparaterna anslutas till jordade uttag.

Persienner mm

Persienner, ”Titt-öga” på lägenhetsdörren, extralås, skjuttillhållarlås (”polislås”) är hyresgästens ansvar.

Balkong / Uteplats

Hyresgästen får bygga en egen altan vid rådfrågning av Knivstabostäders fastighetsskötare först. Vid utflytt måste hyresgästen återställa altanbygget om den kommande hyresgästen inte vill ha altan. Vill den nya hyresgästen ha altanen övergår återställningsskyldigheten på den nya hyresgästen. Hyresgästen får inte spärra av allmänna platser och ytor med staket.

OBS! Om det inte redan finns anslutning för disk- eller tvättmaskin måste sådan alltid utföras av behörig fackman innan maskinen kopplas in. Kontakta alltid Knivstabostäder först.

 

 

Badkar

Du får ta bort badkaret, men då måste hyresgästen förvara badkaret i källarförråd eller liknande. Knivstabostäder kan ej förvara badkaret.