Att bo i Knivsta

2017-01-26

Knivsta - nära till allt

Med sitt strategiska läge, mitt emellan Uppsala och Stockholm och med Arlanda in på knuten, erbjuder Knivsta ett av Sveriges bästa lägen för boende och verksamhet.

Knivsta har en väl utbyggd kollektivtrafik, med snabba tåg- och bussförbindelser, som ger bra service till pendlare både till och från orten.
Till Knivsta från Stockholm Central tar det ca 30 minuter, från Uppsala ca 11 och från Arlanda bara 6 minuter.

Tillsammans med Europaväg 4 och korsande riksväg 77 så ligger Knivsta även som en naturlig knutpunkt för olika vägburna transporter. Industriområdet AR växer för var år med nya spännande företag samtidigt som fler tjänsteföretag gärna etablerar sig mer centrumnära, inom gångavstånd till järnvägsstationen.

Knivstabostäders olika lägenhetsområden - Tallbacken, Granbacken, kvarteret Särsta och Södervägen - ligger alla i nära anslutning till centrala Knivsta.

Knivsta centrum växer

Det mesta inom Knivsta ligger inom nära promenad- och cykelavstånd.
Bostäder, butiker och restauranger, sport- och konferensanläggningar, skolor, bibliotek och kulturlokaler ligger i nära anslutning till varandra.

Centralt i Knivsta finns idag bl a bibliotek, post, frisörer, bankomater, flera olika butiker, systembolag, restauranger och caféer, bageri och konditori samt hälso- och friskvårdsanläggningar och verksamheter.
S:ta Birgittakyrkan ligger vackert belägen på höjden bakom Centrumtorget och är väl värt ett besök.

I gamla servicehuset på andra sidan Knivstaån så ligger vårdcentralen med sin läkarmottagning, tillsammans med folktandvård, mödrahälsovård, sjukgymnastik och arbetsterapi.

Apotek finns både i centrum vid Apoteksvägen och på ICA Kvantum.

Med nya tillkommande fastigheter så ökar antalet invånare och variationen av verksamheter i Knivsta kontinuerligt.


Knivsta kommun bildades 1 januari 2003 och har i dag nästan 17 000 invånare. Kommunen är en av dem som växer snabbast i Sverige.

Från förskola till gymnasium

Knivsta är ung inte bara till åren utan också om man ser till kommunens invånare, en tredjedel är barn och ungdomar. Antalet förskolor och skolor ökar i takt med att kommunen växer. Förskolan Tallbacken, Segerstaskolan, Thunmanskolan och Sjögrenska gymnasiet ligger i närhet av Knivstabostäders bostadsområden.

Inom Knivsta kommun finns idag;

  • 14 kommunala förskolor och 11 fristående
  • 8 kommunala grundskolor och 2 fristående, varav vilka 3 är högstadieskolor
  • 1 gymnasieskola som erbjuder introduktionsprogram och lärlingsutbildningar
  • Kulturskola
  • SFI-utbildning för invandrare

Ungdomar i Knivsta har även tillgång till grannkommunernas gymnasie- och vuxenskolor.

För mer information titta gärna in på Knivsta kommuns hemsida.

Många möjligheter att må bra

Mitt emot Thunmanskolan, bredvid vårt kvarter Gärdet, ligger Knivstas sim- och sporthall. Här kan du styrketräna  eller gympa med Friskis & Svettis. Bakom hallen finns både grus- och grästäckta fotbollsplaner samt två tennisbanor. När vintern kommer med ordentliga minusgrader så spolas grusplanen och kan då användas för skridskoåkning.

Strax utanför centrum hittar du ett välskött elljusspår; 2,5 och 5 km långt. Under vintern när snön kommit så läggs fina skidspår som går att använda både för motion och organiserad träning. Skidklubben Vassunda IF arrangerar skidträning och erbjuder även handboll och pingisverksamhet. Knivsta Idrottsklubb arrangerar fotbollsverksamhet och Knivsta Optimist och Jolleklubb arrangerar seglarskolor, läger och kappseglingar nere vid Pepparkaksudden.

Mer om utbudet i Knivsta går att finna på kommunens hemsida under Uppleva och Göra samt på VisitKnivsta.se